Podium Circulair
Podium Circulair Cultuur inspireert
Podium Circulair
Podium Circulair Cultuur inspireert

Merlijn Twaalfhoven curator Spot Live

Componist Merlijn Twaalfhoven, gewaardeerd 'ambassadeur' van Podium Circulair is blij dat hij nu als ‘curator’ van SPOT Live (het nieuwe Congres Podiumkunsten) zijn ei kan leggen. Lees hier hoe hij denkt over de rol van podiumkunsten en kunstenaars als het gaat om het experiment en spontante projecten.

Circulaire economie vraagt om overheid met lef

"Nederland heeft de potentie om wereldvoorbeeld te zijn voor de circulaire economie, maar om daar te komen hebben we meer lef nodig dan de overheid nu geeft." Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger doet het kabinet te weinig om de duurzame, circulaire economie echt aan te jagen. MVO Nederland/De Groene Zaak sprak met haar over de circulaire economie, het bedrijfsleven en de broodnodige indicatoren. Lees hier het gehele interview.

Slechts 9 procent van onze wereld is circulair’

Ruim 90 procent van de grondstoffen die wereldwijd worden gebruikt, vindt momenteel niet zijn weg terug naar onze economie. Met andere woorden: slechts 9 procent van onze wereld is circulair. Dat blijkt uit het Global Circularity Report dat Circle Economy onlangs presenteerde op het World Economic Forum in Davos. Lees hier graag verder.

 

Oproep Jan Terlouw

Schrijver en voormalig D66-politicus Jan Terlouw (85) maakte in het programma De Wereld Draait Door indruk met zijn pleidooi voor meer vertrouwen in de samenleving en zijn oproep om zuiniger om te springen met de wereld waarin wij leven. Niet gezien? Kijk en luister!. 

Kunsten kunnen de democratie redden!

Nu de democratie onder druk staat, moeten we de tijd nemen om te Kijken, Luisteren en Begrijpen, schrijft Gijs Scholten van Aschat. Koester daarom de Kunsten, vindt hij. Zijn dwingende oproep aan de Kamerleden vind je hier:

 

Kunsten kunnen democratie redden

Waarom Philips het voortouw neemt in een veranderd tijdperk

"Wacht niet op verandering, maar wees zelf de verandering", aldus CEO en Bestuursvoorzitter Hans de Jong van Philips Benelux. 

Lees dit artikel over de noodzaak van tal van transformaties hier: http://bit.ly/2dKXZDI 

 

 

 

Circulair is niet per definitie duurzaam

Nederland wil op het gebied van de 'circulaire economie' een hotspot worden. Triodos Bank financiert circulaire initiatieven, maar is kritisch. Lees hier over welke aspecten:http://bit.ly/28OJNGW

 

Circulaire economie eist een forse inspanning

Revolutie in slow motion

Er zijn al bedrijven die volop circulair draaien, maar de weg naar een schone ecologische footprint is complex. Immers, alle bedrijven in de keten en ook de consument moeten deelnemen. Maar als de recycling eenmaal draait, zijn de besparingen aanzienlijk. Interessant artikel van Liza Jansenhttp://fd.nl/morgen/1148961/revolutie-in-slow-motion-de-circulaire-economie-eist-een-forse-inspanning

Nederland 'Hotspot' voor circulaire economie

Nederland zet zichzelf op de kaart als 'hotspot' voor circulaire economie. Minister President Rutte nam tijdens de Innovation Expo, begin april 2016, het visiedocument "Netherlands Circular Hotspot' in ontvangst; een magazine waarin verscheidene sectoren en sleutelfiguren de rol van Nederland als 'circulaire hotspot' bespreken. Lees hier het gehele artikel: http://bit.ly/28PgAQF

 

Min. Dijksma spreekt over Circolaire Economie

Toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij de bijeenkomst Circulaire Economie op 25 januari 2016 in Rotterdam. De tekst is alleen in het Engels beschikbaar.

Speech minister Dijksma

Europa wil overgaan op kringloopeconomie

Europa’s economie moet veel minder vervuilend en verspillend worden. Dat staat in de plannen van de Europese Commissie die vicevoorzitter Frans Timmermans op 1 december heeft gepresenteerd.

Kringloopeconomie Europa

MVO over circulaire ontwikkelingen

Michel Schuurman van MVO Nederland over de systeemverandering die een voorwaarde is voor de circulaire economie.

Philips verlicht vertrekhal Schiphol

Bouw unieke watercentrale van start

Met de bouw van een unieke watercentrale in een stuw van de Dommel wordt er in de toekomst energie opgewekt voor zo’n 200 huishoudens. Lees hier het verhaal van vader en zoon Taks http://nos.nl/artikel/2086438-bouw-unieke-watercentrale-in-de-dommel-kan-beginnen.html

Beagle bundelt eco-innovatie

Brabantse bedrijven en kennisinstellingen moeten over de grenzen van hun eigen sector heen kennis gaan delen. Daarom starten de Brabantse universiteiten en hogescholen samen met de BOM het unieke initiatief BEAGLE. Kijk hier voor het gehele artikel:http://www.bom.nl/over-bom/actueel/371/brabantse-universiteiten-en-hogescholen-bundelen-samen-met-bom-krachten-voor-nieuwe-manier-van-innoveren